Mühendislerimizi arayın

Çelik Baca

Bursay Mühendislik olarak, Meba Baca ile çelik baca sektöründe 15 yıldır hizmet vermekteyiz. Müşteri memnuniyeti oldukça yüksek olan bu sistemleri Türkiye’de birçok gaz dağıtım şirketine profesyonelliğini ve kalitesini kanıtlamış Meba Baca sistemleri ile sunarak sistemin son aşamasına kadar sizlere desteğimizi sunuyoruz. Bursa çelik baca ve havalandırma sistemleri ile yenilikçi ve yaratıcı çözümler sağlıyoruz. Bu alanda Türkiye’de oldukça uzun zamandır faaliyet yürüten bir firmayız.

Çelik Baca Nedir ?

Doğalgaz tesisatı bulunduğunuz şehrin gaz dağıtım firmaları tarafından belirlenen şartnamelere göre düzenlenmektedir.Tesisatların montajı ve projelendirilmesi söz konusu şartnameye uygun olacak şekilde gerçekleştirilmelidir.

Bursa’da gaz dağıtım işlemi Bursagaz tarafından gerçekleştirilmektedir. Bursay Mühendislik olarak Bursagaz tarafından yetkili ve şartnamenin her maddesine hakim bir firmayız.

Ev veya iş yerlerinizde yaptıracağınız tüm doğalgaz tesisatı işlemleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kararınızı vermeden önce aşağıdaki önemli bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Bursa Meba çelik baca sistemleri enerji tasarrufu sağlamalarının yanında, yüksek miktarda su buharı içeren gazların dışarı atılmasını sağlar. Bu esnada gazın çelik baca kanalı üzerindeki yakıcı etkisini de büyük oranda azaltıyor.

Sıvı, katı ya da gaz yakıtlı ısıtma sistemlerinin tamamında çalışan bu sistem, atık gazların troposfere daha sağlıklı bir şekilde aktarılması için tercih ediliyor.

Endüstriyel Baca Sistemi

Endüstriyel çelik baca sistemleri, ısıtma cihazlarından dış atmosfere baca gazının taşınması amacıyla binadan bağımsız bacalar için kullanılan silindirik mamullerdir.

Çelik baca ve astarlarının tamamlayıcısı bir parçası olan yalıtım ve giydirme, baca sistemleri için kritik önem gösteren elemanlardır. Endüstriyel baca sistemlerinin tasarımında uyulması gereken kurallar vardır.

Bacalar mutlaka paslanmaz malzemelerden imal edilmelidir. Paslanmaz çelikten imal edilen sistemler, tek cidarlı veya çift cidarlı olarak üretilmeleri sebebiyle modernizasyonu oldukça kolaylaştırır.

Isıtma sistemlerinin karakteristik özelliklerine göre çelik baca sistemlerinin yüzey kalınlıkları arttırılabilir veya malzemenin çeşitliliği değiştirilerek, farklı yakıt türlerinde kullanıma uygun hale getirilebilmektedir.

Konu ile alakalı detaylı bilgiye bizimle iletişime geçerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Tek Cidarlı Baca Sistemleri

Sıvı, katı veya gaz yakıtlı cihazlar için bina şaftının içerisinde kullanılan paslanmaz çelik baca sistemlerine verilen isimdir.

Şaft içerisine uygulandıkları taktirde, şaftın içinde kalan bacaya izolasyon uygulanmasına gerek yoktur. Ancak dışında kalan kısma mutlaka izolasyon uygulanması gerekmektedir.

Sistem, düşey tipte duvar sehpası veya ana taşıyıcı sehpa üzerinde taşınarak modüler baca kelepçeleri kullanılarak birleştirilir. Muflu geçme ve çelik baca kelepçeleri sayesinde negatif basınçlı sistemlerin montajları oldukça kolay bir hale getirilir. Pozitif basınçlı sistemlerde ise özel olarak üretilmiş contalar yardımıyla sızdırmazlık sağlanış olur.

Tek Cidarlı Baca Uygulamaları

Tek cidarlı çelik baca uygulamaları, yapıların içlerindeki şaft içi baca kullanımlarında ve baca sıcaklığının fazla yüksek olmadığı yapılar için uygundur.

Bina içerisindeki şaftın içerisine baca aksesuarları ile (bağlantı kelepçesi, support, taşıyıcı ana malzeme ve duvar sabitleyici kelepçe) montaj işlemi gerçekleştirilir.

Çift Cidarlı Baca Sistemleri

Meba çift cidarlı çelik baca sistemleri, bina dışında ve gerekli görüldüğünde bina içi/şaft içi uygulamalar için tercih edilmektedir. Cidar yüksek kalitede paslanmaz çelikten imal edilmiştir ve cidarın kalınlığı sistem özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ana atık gaz modülleri ile dış cidar uygulamasına, sistemin özelliklerine göre 30mm veya 50mm taş yünü izolasyon uygulanır.

Dış cidar uygulamalarında montaj yeri, ortamın durumu gibi değişkenler nedeniyle galvaniz, alüminyum veya paslanmaz çelik gibi malzemeler kullanılabilir.

Çift Cidarlı Baca İzolasyon

Bursay Mühendislik olarak, çift cidarlı çelik baca imalatında yüksek kaliteli paslanmaz çelik malzemeler kullanmaktayız. Dış cidar uygulamalarında dış ortam şartlarından olumsuz etkilenmemesi için mutlaka izolasyon yapılmalıdır. İzolasyon malzemesi olarak da taş yünü tercih ediyoruz.

Çelik baca uygulamalarında çift cidarlı bacaların, sıvı, katı ve gaz yakıtlı cihazların yakma ocaklarında kullanılabilir. Bina içerisindeki şafta baca aksesuarları ile, montajı yapılmak istenen istenilen alana montaj işlemi gerçekleştirilir. Çift cidarlı bacanın MMC ve MMT modelleri negatif ve pozitif basınç ortamlarında kusursuz bir şekilde çalışabilmesi için tasarlanmıştır.

Bursay Mühendislik Kaskad Baca Sistemleri

Isıtma amacı ile kurulmuş birden fazla cihazın tek bir baca borusu ile atık gazlarının atmosfere dağıtılması amacıyla tasarlanmış sistemlere, kaskad baca sistemi denir. Paslanmaz çelikten imal edilen AISI 316 çelik baca sistemi, şaft içi cidar, şaft dışı cidar olarak tek cidarlı veya çift cidarlı olmak üzere farklı kullanım alanları bulunuyor.

Kaskad baca uygulamalarının tamamında standarda uygun olacak şekilde hesaplanır. Kesit hesabının doğru yapılmış olması büyük önem taşıyor. Bu hesaplar KesaAladin adında bir program üzerinden yapılmaktadır.

Çelik baca tasarımının sızdırmaz olması da uygulamanın güvenliği için oldukça önemlidir. Yoğuşmalı cihazların bulunduğu uygulamalarda, yoğuşma sıvısı düşey bölümün alt kısmından ve yatay bölümün son kısmındaki drenaj sisteminin yardımıyla tahliye edilir.

Bursay Mühendislik olarak montajını yaptığımız tüm çelik bacalarda, 416L alüminyum ve paslanmaz çelikten imal edilen malzemeler kullanıyoruz. Sistemin izolasyon malzemesi olarak taş yünü kullanılmaktadır. Bu sayede çelik baca uzun süre eskimeden en iyi şekilde dayanır.

Doğalgaz tesisatını oluşturan birçok bölüm bulunur. Bunları ana vana kolon borusu, dağıtım borusu, sayaç bağlantı hattı, tüketim hattı, ayrım hattı ve cihaz bağlantı hattı olarak bileşenlere ayırmak mümkündür.

Bacaların Montajında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Montajı yapılacak olan çelik baca parçacının uç kısmı yakınlarda bulunan veya çıktığı bina çatısını en az 0,5 cm geçmelidir.
  • Montaj yerinin yakınlarında başka bir bina varsa bina çatısını en az 0,5 cm geçmelidir.
  • Topraklama işlemi mutlaka yapılmalıdır.
  • Topraklama işlemini mutlaka işinin ehli ustalar tarafından yapılması güvenlik açısından oldukça önemlidir.
  • Analizler, çelik baca uygulamasında bulunması gereken test analiz manşonu içerisinden yapılmalıdır.
  • Duman kanalında veya düşey baca sistemi üzerinde, Meba baca firma temsilcisinin onayı olmadan herhangi bir ölçüm deliği veya temizleme kapağı açılmamalıdır.
  • Bölgesel yönetmeliklere uygun olması amacıyla drenaj hattı mutlaka pis su hatlarına bağlanmalıdır. Pis su hattına bağlı olmayan uygulamalar kabul edilemez ve cihazlarında doğru çalışması beklenemez.
  • Çelik baca şaft içerisinde kalıyorsa, şaft yüzeyine ve temizleme kapaklarına ulaşılabilme imkanı verebilmesi için müdahale kapakları bulundurulmalıdır.
  • Tek cidarlı sistemlerde, baca astarları da dahil olmak üzere doğrudan temasta bulunmaktan kaçınılmalıdır.
  • Çelik bacaların bakımı işinde uzman ve yetkili kişiler tarafından periyodik olarak yapılmalıdır.

Tüm Sorularınız için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz…

Çelik Baca Montajı

Çelik baca uygulaması yapılan alanlarda, bacaların doğalgaz şartnamesinden onay alabilmesi için paslanmaz çelikten imal edilmiş olmaları gerekmektedir. Bağlantı elemanı olarak kullanılan siyah ocak dolgu macununun 1500 santigrat derecelere bile dayanıklı olması gerekiyor.

Bu uygulama bacaya sertliğini ve gücünü vermeye yardımcı olmaktadır ve bacanın sökülemez olduğu durumlarda dolgu macunu bacanın kenarlarına uygulanır.

Çelik baca parçalarının sökülmesi planlandığında ise dolgu macunu sökülen boru parçalarına veya eklem kenarlarına uygulanır. Güvenlik seviyesini arttırmak için boruların ek yerlerine, bağlantıyı vidalar yardımı ile sabitleyen kelepçelerin monte edilmesi oldukça önemlidir.

Baca montajı sırasında çok fazla hata yapılan uygulama örnekleri bulunmaktadır. Uygulama konusunda yapılan en küçük hata bile büyük problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle çelik baca montajında özenle takip edilmesi gereken aşamalar bulunmaktadır.

Bursay Mühendislik olarak uygulama öncesinde, projelendirme aşamasında ve montaj sırasında gerekli tüm yeterliliklere sahip mühendis ve montaj ustaları ile birlikte yıllardır güvenli ve kaliteli hizmet sunuyoruz.