Mühendislerimizi arayın

Kalorifer Borusu Tesisatı Nasıl Etkiler ?
Kalorifer Borusu Tesisatı Nasıl Etkiler ?

Kalorifer Borusu Tesisatı Nasıl Etkiler ?

Kalorifer borusu, mobil tesisat sisteminin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Kalorifer borusu ve çeşitlerine göz atmadan önce mobil sistem kalorifer tesisatının ne olduğuna hep birlikte bir bakalım. 
kalorifer borusu nedir

Kalorifer Borusunun Tesisata Etkisi Hakkında Öne Çıkan Başlıklar

  • Mobil sistem içerisinde en önemli ekipmanlardan biri de kalorifer borularıdır.
  • Kalorifer borusu sahip olduğu özellikler sayesinde çalışanların tamamına büyük kolaylıklar sağlar.
  • Kollektörler ısıtma sistemleri içerisinde kalorifer boruları kadar önemlidir. 

Mobil tesisat sisteminde ısıtıcı cihazdan tek bir kolon tesisatı çekilir. Bu tesisat sistemi içinde her kata bir kollektör hattı ayrılmaktadır. Yani Isı dağıtımı kollektör aracılığı ile yapılmaktadır. 

Kollektör üzerine takılan mini küre şeklindeki vanalar yardımı ile kolektöre ulaşan sıcak su kontrol edilmektedir. Kollektörden her radyatöre bir giriş bir de dönüş olmak üzere, toplam iki hat çekilmektedir. Bu çekilen hatlar iki borulu sistem olarak adlandırılmaktadır. 

Mavi ve kırmızı kılıflı olmak üzere toplam iki boru bulunmaktadır. Radyatöre gidiş hattında kullanılan kalorifer borusu kırmızı kılıflı, dönüş hattında kullanılan boru ise mavi kılıflıdır.

kalorifer mobil boru

Şap altından radyatöre gelen borular önce köşe düzelticiden geçer. Ardından sistemde bulunan kromajlı uzatma çubuğu ile radyatör giriş vanasına bağlanır. Bağlantı rekoru yardımı ile radyatör çıkışındaki vana ucuna pe-x boru bağlanır. Mobil sistem aynı zamanda kollektörlü sistem olarak da bilinmektedir.  Sistemde yer alan kalorifer borusu şap içinde döşendiği için genellikle yeni inşa edilen binalarda kullanılmaktadır. Kalorifer borularında meydana gelen esnemeler şapa ve döşemelere zarar verebilir. Bu nedenle kalorifer boruları koruyucu kılıf içinden geçirilmektedir.

Mobil Sistem Kalorifer Tesisatının Özellikleri

Mobil sistem kalorifer tesisatının sahip olduğu özellikler sayesinde mühendislere ve diğer çalışanlara kolaylık sağlamaktadır. Son zamanlarda mobil sistem kalorifer tesisatı, klasik tesisat sistemlerine nazaran daha fazla tercih edilmektedir. Hem ekonomik hem de estetik sebeplerden dolayı mobil sistem kaloriferler ve kalorifer mobil boru çeşitleri ön plana çıkmaktadır. 

Mobil sistemin dışındaki kalorifer sistemlerinde genellikle dört veya daha fazla kolon hattı çekilmek zorunda kalınabilir. Eğer mobil kalorifer sistemini tercih ederseniz sadece bir kolon hattı çekilerek işçilik ve malzeme maliyetinde azalma meydana gelir. Böylece daha ekonomik bir tercihte bulunmuş olacaksınız. 

Klasik Kalorifer Sistemlerinde Kolon Hatları

Klasik kalorifer sistemlerinde birden fazla kolon hattı bulunmaktadır. Her bir kolon hattı için de zemin betonun kırılması gerekmektedir.Bu tür işler de hem çalışanların zamanını almakta hem de çok uğraştırıcı ve zahmetli olmaktadır.

 Tesisatın yapıldığı mekânda birçok kolonun bulunması mekânı daraltmakla birlikte estetik olarak zayıf bir görünümün oluşmasına sebep olur. Bu nedenle  Mobil sistemi tercih ettiğinizde kullanım alanınız ferah görünecek ve işçilik maliyetleriniz azalacaktır. 

kalorifer tesisati şekil7
Klasik Kalorifer Tesisatı

Kalorifer borusu ısıdan dolayı esneyerek zarar görebilir. Boruların uzun ömürlü ve kullanışlı olması için mobil sistem uygulamalarında borular koruyucu kılıf içerisinden geçirilmektedir. Radyatör ve kollektör bağlantıları sıva üstünde kaldığı için zarar görebilme ihtimalleri çok yüksektir. Mesela ileride meydana gelebilecek arızalar kolayca müdahale edilerek koruyucu kılıflar sayesinde ortadan kaldırılabilir.

Mobil tesisat sistemi klasik sistemlere göre daha dekoratiftir, Bunun iki sebebi vardır. Birinci sebebi daire içinde gözü rahatsız eden radyatör borularının görünmeyecek şekilde tesisatlanmasıdır. İkincisi ise tesisat projesinde yalnızca bir kolon sistemi bulunduğu için mekanlarda kullanım alanını daraltmamasıdır.

Mobil Kalorifer Sistemlerinde Kolon Hatları

Ana kolondan diğer bütün radyatörlere ayrı gidiş-dönüş kalorifer borusu döşendiği için sistemde basınç kaybı azalmaktadır. Lokal akış kayıpları, kat içi borulamalarda fittings kullanılmadığı için düşüktür. Yani bu verilere göre küçük bir pompa kullanılarak ilk yatırım ve işletme maliyetleri azaltılabilir. 

Sistemde yer alan mobil kalorifer boru, zamanla aşınabilir ve zarar görebilir. Böyle durumlarda kalorifer borusu değişimi için tekrardan kırıp dökme işlemine gerek kalmaz. Koruyucu spiral kılıf sayesinde boru içeriden çıkarılır ve yerine yenisi takılır. 

kalorifer boru fiyatları

Boru değiştirme işlemi gerçekleştirilirken yalnızca kollektördeki ilgili hattın gidiş ve dönüş vanalarının kapatılması yeterlidir. Yaşam alanınızdaki diğer yerlerin vanalarını kapatmanıza gerek kalmadan ısınmaya devam edebilirsiniz. 


Her yılın belirli aylarında ısıtma ve kalorifer sistemlerine ihtiyaç duyarız. Dört mevsimi bu sistemler olmadan geçirmek mümkün değil. Hatta çoğu zaman kış aylarının sorunsuz geçmesi için sonbahar mevsiminde ısıtma sistemlerinin ve cihazlarının bakımı yapılmaya başlanır. 

Kalorifer, petek, kombi bakımları düzenli ve titiz bir şekilde yapılmalı ve bu ürünlerde sorun yaşamamak için uzun ömürlü olmasına dikkat edilmelidir. Dolayısı ile kalorifer borusu kullanım ömrü oldukça önemli bir meseledir. Boruların ömürleri basınç ve sıcaklığa göre değişiklik göstermektedir fakat ortalama bir hesap yapmak gerekirse ömürleri 50 yıla kadar çıkabilir.

Kılıflı Polietilen (Pex) Borular

Neredeyse her üründe olduğu gibi kalorifer borusu da çok çeşitli tesisat malzemesidir.Mesela kılıflı boru bu çeşitlerden en çok ön plana çıkan modeller arasında yer almaktadır. Isıtma tesisatında kullanılan Polietilen borular (pex),  kılıf içerisinden geçirilir. 

Polietilen (Pex) borular, içerisinde sıcak su akışı olduğu için genleşmeye uğrayıp,  ardından soğukla temas edince büzüşürler. Boruların bu şekilde sürekli olarak genleşip büzülmesi, şapa ve döşemeye zarar verebilir. 

Bu yüzden borular, koruyucu kılıfın içerisine döşenirler, böylece koruyucu kılıf ile polietilen (pex) boru arasında yer alan boşluk, koruyucu şapın ve döşemenin zarar görmesini engeller.Kılıflı polietilen boruların başlıca kullanım alanları; 

  • Kalorifer tesisatlarında,
  • Sıcak ve soğuk su içme tesisatlarında,
  • Yerden ısıtmalı sistemlerde,
  • Her türlü endüstriyel tesisler, otel, hastane, sera ve her türlü endüstriyel tesislerde kullanılmaktadır.

Kılıflı polietilen boruların kullanım alanlarına bakarak sonrasında neredeyse her yerde en çok tercih edilen kalorifer borusu çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.

Kollektörler

Kalorifer borusu ve bu borunun çeşitleri hakkında yazılan başlıklardan sonra en önemli konulardan biri de kollektörlerdir. Kollektörler, ısıtma sistemlerinde en az kalorifer borusu kadar önemli bir konudur. 

Kollektörlerin asıl görevleri, ısıtıcılara giden sıcak suları dağıtmak ve soğuyan suları toplayıp kazana iletmektir.Başka bir deyişle kollektörler duvarların içerisine yerleştirilen cihazlardır. Dağıtımın en uygun yerine yani dairenin merkezine yerleştirilirler. 

kalorifer kollektör mobil boru

Kollektörlerin ıslak ve nemli alanlara yerleştirilmemesi gerekir. Kollektör bağlantısı sağlanmadan önce yapılması gereken ilk şey boruların uzunluğunun belirlenmesidir. Önce kollektör dolabının içerisine yerleştirilecek olan boruların ölçüsü alınır. oru bu ölçülere göre kesilir ve ardından kollektör bağlantısı yapılır.

Kalorifer Borusu Fiyatları

Her üründe olduğu gibi kalorifer borusu fiyatları da dolayısı ile oldukça değişkendir. Kalorifer borularının fiyatları çeşitlerine, boyutlarına, ürünün markasına göre değişiklik gösterebilir.Mesela klasik tesisat sistemlerinde kullanılan kalorifer borusu ile mobil sistemlerde kullanılan kalorifer boruları aynı olmayabilir.

Kalorifer borusu fiyatlarındaki değişim etkileyen faktörlerden biri boruların işlevsel özellikleridir. Örnek verecek olursak; kılıflı polietilen borular diğer borulara göre daha fazla işlevsel özelliğe sahip olduğu için fiyatı da diğerlerine göre farklı olacaktır. 

Dolayısı ile kalorifer borusu satın almadan önce yapmanız gereken ilk şey tesisat sisteminize karar vermektir. Tesisat sistemindeki çizim ve tasarıma göre ihtiyacınız olan kalorifer borusunu ve modelini belirleyebilirsiniz.  

Dilediğiniz modelde ve boyutlarda kalorifer borusu bulmak artık çok kolay. Tesisat ürünleri satan mobil mağazalarda cebinize uygun, indirimli kalorifer boruları bir tık ile kapınızda. 
Kalorifer borusu başlıklı blog yazımızda yer alan bilgi ve tavsiyeler sayesinde ısıtma sistemleri hakkında daha bütünlüklü bir perspektif yakalayabilirsiniz. Kalorifer tesisat borusu nedir, hangi modeller yer almaktadır. Kılıflı polietilen boruların kullanım amacı nedir gibi sorulara artık duraksamadan kolay bir tanımlama ile cevap verebilirsiniz.

Mobil tesisat sisteminde ısıtıcı cihazdan tek bir kolon tesisatı çekilir. Bu tesisat sistemi içinde her kata bir kollektör hattı ayrılmaktadır. Yani Isı dağıtımı kollektör aracılığı ile yapılmaktadır. 

Kollektör üzerine takılan mini küre şeklindeki vanalar yardımı ile kolektöre ulaşan sıcak su kontrol edilmektedir. Kollektörden her radyatöre bir giriş bir de dönüş olmak üzere, toplam iki hat çekilmektedir. Bu çekilen hatlar iki borulu sistem olarak adlandırılmaktadır. 

Mavi ve kırmızı kılıflı olmak üzere toplam iki boru bulunmaktadır. Radyatöre gidiş hattında kullanılan kalorifer borusu kırmızı kılıflı, dönüş hattında kullanılan boru ise mavi kılıflıdır.

kalorifer mobil boru

Şap altından radyatöre gelen borular önce köşe düzelticiden geçer. Ardından sistemde bulunan kromajlı uzatma çubuğu ile radyatör giriş vanasına bağlanır. Bağlantı rekoru yardımı ile radyatör çıkışındaki vana ucuna pe-x boru bağlanır. Mobil sistem aynı zamanda kollektörlü sistem olarak da bilinmektedir.  Sistemde yer alan kalorifer borusu şap içinde döşendiği için genellikle yeni inşa edilen binalarda kullanılmaktadır. Kalorifer borularında meydana gelen esnemeler şapa ve döşemelere zarar verebilir. Bu nedenle kalorifer boruları koruyucu kılıf içinden geçirilmektedir.

Mobil Sistem Kalorifer Tesisatının Özellikleri

Mobil sistem kalorifer tesisatının sahip olduğu özellikler sayesinde mühendislere ve diğer çalışanlara kolaylık sağlamaktadır. Son zamanlarda mobil sistem kalorifer tesisatı, klasik tesisat sistemlerine nazaran daha fazla tercih edilmektedir. Hem ekonomik hem de estetik sebeplerden dolayı mobil sistem kaloriferler ve kalorifer mobil boru çeşitleri ön plana çıkmaktadır. 

Mobil sistemin dışındaki kalorifer sistemlerinde genellikle dört veya daha fazla kolon hattı çekilmek zorunda kalınabilir. Eğer mobil kalorifer sistemini tercih ederseniz sadece bir kolon hattı çekilerek işçilik ve malzeme maliyetinde azalma meydana gelir. Böylece daha ekonomik bir tercihte bulunmuş olacaksınız. 

Klasik Kalorifer Sistemlerinde Kolon Hatları

Klasik kalorifer sistemlerinde birden fazla kolon hattı bulunmaktadır. Her bir kolon hattı için de zemin betonun kırılması gerekmektedir.Bu tür işler de hem çalışanların zamanını almakta hem de çok uğraştırıcı ve zahmetli olmaktadır.

 Tesisatın yapıldığı mekânda birçok kolonun bulunması mekânı daraltmakla birlikte estetik olarak zayıf bir görünümün oluşmasına sebep olur. Bu nedenle  Mobil sistemi tercih ettiğinizde kullanım alanınız ferah görünecek ve işçilik maliyetleriniz azalacaktır. 

kalorifer tesisati şekil7
Klasik Kalorifer Tesisatı

Kalorifer borusu ısıdan dolayı esneyerek zarar görebilir. Boruların uzun ömürlü ve kullanışlı olması için mobil sistem uygulamalarında borular koruyucu kılıf içerisinden geçirilmektedir. Radyatör ve kollektör bağlantıları sıva üstünde kaldığı için zarar görebilme ihtimalleri çok yüksektir. Mesela ileride meydana gelebilecek arızalar kolayca müdahale edilerek koruyucu kılıflar sayesinde ortadan kaldırılabilir.

Mobil tesisat sistemi klasik sistemlere göre daha dekoratiftir, Bunun iki sebebi vardır. Birinci sebebi daire içinde gözü rahatsız eden radyatör borularının görünmeyecek şekilde tesisatlanmasıdır. İkincisi ise tesisat projesinde yalnızca bir kolon sistemi bulunduğu için mekanlarda kullanım alanını daraltmamasıdır.

Mobil Kalorifer Sistemlerinde Kolon Hatları

Ana kolondan diğer bütün radyatörlere ayrı gidiş-dönüş kalorifer borusu döşendiği için sistemde basınç kaybı azalmaktadır. Lokal akış kayıpları, kat içi borulamalarda fittings kullanılmadığı için düşüktür. Yani bu verilere göre küçük bir pompa kullanılarak ilk yatırım ve işletme maliyetleri azaltılabilir. 

Sistemde yer alan mobil kalorifer boru, zamanla aşınabilir ve zarar görebilir. Böyle durumlarda kalorifer borusu değişimi için tekrardan kırıp dökme işlemine gerek kalmaz. Koruyucu spiral kılıf sayesinde boru içeriden çıkarılır ve yerine yenisi takılır. 

kalorifer boru fiyatları

Boru değiştirme işlemi gerçekleştirilirken yalnızca kollektördeki ilgili hattın gidiş ve dönüş vanalarının kapatılması yeterlidir. Yaşam alanınızdaki diğer yerlerin vanalarını kapatmanıza gerek kalmadan ısınmaya devam edebilirsiniz. 


Her yılın belirli aylarında ısıtma ve kalorifer sistemlerine ihtiyaç duyarız. Dört mevsimi bu sistemler olmadan geçirmek mümkün değil. Hatta çoğu zaman kış aylarının sorunsuz geçmesi için sonbahar mevsiminde ısıtma sistemlerinin ve cihazlarının bakımı yapılmaya başlanır. 

Kalorifer, petek, kombi bakımları düzenli ve titiz bir şekilde yapılmalı ve bu ürünlerde sorun yaşamamak için uzun ömürlü olmasına dikkat edilmelidir. Dolayısı ile kalorifer borusu kullanım ömrü oldukça önemli bir meseledir. Boruların ömürleri basınç ve sıcaklığa göre değişiklik göstermektedir fakat ortalama bir hesap yapmak gerekirse ömürleri 50 yıla kadar çıkabilir.

Kılıflı Polietilen (Pex) Borular

Neredeyse her üründe olduğu gibi kalorifer borusu da çok çeşitli tesisat malzemesidir.Mesela kılıflı boru bu çeşitlerden en çok ön plana çıkan modeller arasında yer almaktadır. Isıtma tesisatında kullanılan Polietilen borular (pex),  kılıf içerisinden geçirilir. 

Polietilen (Pex) borular, içerisinde sıcak su akışı olduğu için genleşmeye uğrayıp,  ardından soğukla temas edince büzüşürler. Boruların bu şekilde sürekli olarak genleşip büzülmesi, şapa ve döşemeye zarar verebilir. 

Bu yüzden borular, koruyucu kılıfın içerisine döşenirler, böylece koruyucu kılıf ile polietilen (pex) boru arasında yer alan boşluk, koruyucu şapın ve döşemenin zarar görmesini engeller.Kılıflı polietilen boruların başlıca kullanım alanları; 

  • Kalorifer tesisatlarında,
  • Sıcak ve soğuk su içme tesisatlarında,
  • Yerden ısıtmalı sistemlerde,
  • Her türlü endüstriyel tesisler, otel, hastane, sera ve her türlü endüstriyel tesislerde kullanılmaktadır.

Kılıflı polietilen boruların kullanım alanlarına bakarak sonrasında neredeyse her yerde en çok tercih edilen kalorifer borusu çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.

Kollektörler

Kalorifer borusu ve bu borunun çeşitleri hakkında yazılan başlıklardan sonra en önemli konulardan biri de kollektörlerdir. Kollektörler, ısıtma sistemlerinde en az kalorifer borusu kadar önemli bir konudur. 

Kollektörlerin asıl görevleri, ısıtıcılara giden sıcak suları dağıtmak ve soğuyan suları toplayıp kazana iletmektir.Başka bir deyişle kollektörler duvarların içerisine yerleştirilen cihazlardır. Dağıtımın en uygun yerine yani dairenin merkezine yerleştirilirler. 

kalorifer kollektör mobil boru

Kollektörlerin ıslak ve nemli alanlara yerleştirilmemesi gerekir. Kollektör bağlantısı sağlanmadan önce yapılması gereken ilk şey boruların uzunluğunun belirlenmesidir. Önce kollektör dolabının içerisine yerleştirilecek olan boruların ölçüsü alınır. oru bu ölçülere göre kesilir ve ardından kollektör bağlantısı yapılır.

Kalorifer Borusu Fiyatları

Her üründe olduğu gibi kalorifer borusu fiyatları da dolayısı ile oldukça değişkendir. Kalorifer borularının fiyatları çeşitlerine, boyutlarına, ürünün markasına göre değişiklik gösterebilir.Mesela klasik tesisat sistemlerinde kullanılan kalorifer borusu ile mobil sistemlerde kullanılan kalorifer boruları aynı olmayabilir.

Kalorifer borusu fiyatlarındaki değişim etkileyen faktörlerden biri boruların işlevsel özellikleridir. Örnek verecek olursak; kılıflı polietilen borular diğer borulara göre daha fazla işlevsel özelliğe sahip olduğu için fiyatı da diğerlerine göre farklı olacaktır. 

Dolayısı ile kalorifer borusu satın almadan önce yapmanız gereken ilk şey tesisat sisteminize karar vermektir. Tesisat sistemindeki çizim ve tasarıma göre ihtiyacınız olan kalorifer borusunu ve modelini belirleyebilirsiniz.  

Dilediğiniz modelde ve boyutlarda kalorifer borusu bulmak artık çok kolay. Tesisat ürünleri satan mobil mağazalarda cebinize uygun, indirimli kalorifer boruları bir tık ile kapınızda. 
Kalorifer borusu başlıklı blog yazımızda yer alan bilgi ve tavsiyeler sayesinde ısıtma sistemleri hakkında daha bütünlüklü bir perspektif yakalayabilirsiniz. Kalorifer tesisat borusu nedir, hangi modeller yer almaktadır. Kılıflı polietilen boruların kullanım amacı nedir gibi sorulara artık duraksamadan kolay bir tanımlama ile cevap verebilirsiniz.

Kategoriler: [post_category]

Bursay'a Abone Ol

Mekanik Tesisat Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Mekanik Tesisat Nedir ve...

Mekanik tesisat, inşaat sektöründe konforu ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik olarak planlanan ve bir yapının iç…
Kombi Çalışma Prensibi

Kombi Çalışma Prensibi

Kombi, ev veya iş yerlerinde kış aylarında önemli bir role sahip olan cihazlardır. Bu cihazlar, yaşam…
Doğalgaz Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Doğalgaz Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Doğalgaz kaçağı belirtileri, özellikle doğalgaz tesisatının standartlara uygun olmadığı durumlarda ortaya çıkabilir. Bu tehlikeli durumu önlemek…
Mekanik Tesisat Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Mekanik Tesisat Nedir ve...

Mekanik tesisat, inşaat sektöründe konforu ve yaşam standartlarını artırmaya yönelik olarak planlanan ve bir yapının iç…
Kombi Çalışma Prensibi

Kombi Çalışma Prensibi

Kombi, ev veya iş yerlerinde kış aylarında önemli bir role sahip olan cihazlardır. Bu cihazlar, yaşam…